Czy ryż jest zdrowy? Prawda kryjąca się za tak zwaną "zdrową żywnością"Jeśli chodzi o jedzenie, niektóre rzeczy wydają się zbyt dobre, by mogły być prawdziwe. Dlatego też, gdy pojawia się nowa "superżywność" lub "zdrowa" alternatywa, ludzie są podekscytowani potencjalnymi korzyściami ze zmiany. Ale czy ta nowa żywność jest tak zdrowa, jak się wydaje? Odpowiedź nie zawsze jest prosta. Jeśli uwielbiasz ryż, to możesz być pewien, że jest zdrowy! Ale jeśli unikasz białego ryżu, myśląc, że jest dla ciebie niezdrowy, to znów możesz być pewien, że brązowy ryż jest również zdrowy (tylko nie tak bardzo jak biały)!

Jaka jest różnica między białym ryżem a brązowym?

Biały ryż to rodzaj ryżu, który został pozbawiony zewnętrznej warstwy, łuski i otrębów. Dzięki temu ziarna mają biały kolor, a nie brązowy jak w przypadku ryżu nieprzetworzonego. Otręby i łuska brązowego ryżu są bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, błonnik i minerały, takie jak selen. Olej z otrębów ryżowych może być również stosowany jako zdrowy olej do gotowania. Z kolei biały ryż ma mniej składników odżywczych niż jego brązowa wersja. Podczas gdy zewnętrzna powłoka (lub otręby) i łuska, która jest usuwana podczas przetwarzania, są bogate w błonnik i składniki odżywcze, część ziarna, którą spożywamy, to bielmo, które jest bogate w skrobię.

  • Możesz myśleć o otrębach i łusce jako o odżywczych supergwiazdach ryżu, skrobia w bielmie jest tym, co sprawia, że ryż jest lepki po ugotowaniu.
  • Ogólnie rzecz biorąc, brązowy ryż jest bardziej odżywczy niż biały, ale ma też więcej kalorii i wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że wpływa na poziom cukru we krwi bardziej niż biały ryż.
  • Brązowy ryż ma więcej błonnika niż biały ryż, ale ma też więcej kalorii i więcej gramów zarówno węglowodanów, jak i białka.

Czy są jakieś korzyści z jedzenia brązowego ryżu zamiast białego?

Jeśli próbujesz schudnąć, możesz jeść więcej porcji białego ryżu, ponieważ ma on mniej kalorii na filiżankę niż ryż brązowy. Jeśli jesteś uczulony na gluten, powinieneś unikać wszystkich rodzajów ryżu. Ale nawet jeśli nie jesteś uczulony na gluten, jedzenie większej ilości białego ryżu jest dobrym sposobem na zmniejszenie ogólnego spożycia kalorii i utratę wagi. Brązowy ryż ma więcej witamin i minerałów niż biały ryż, więc jedząc więcej tego pierwszego, możesz uzyskać więcej mikroelementów. Ale, ponieważ jesz go mniej niż białego ryżu, jest mało prawdopodobne, że otrzymasz wystarczającą ilość jakiegokolwiek mikroelementu, aby mieć znaczący wpływ na swoje zdrowie. Jest to szczególnie prawdziwe dla osób, które już jedzą zdrową dietę i nie są zagrożone niedoborem. Tak więc, osoby te mogą nie widzieć żadnych korzyści z jedzenia większej ilości bogatych w mikroelementy pokarmów, takich jak brązowy ryż.